VR till dator

Planerar du att spela VR-spel på din PC? Det är ett bra val då det är en av de största plattformarna för spel och innebär att du har stora möjligheter i att anpassa din hårdvara efter precis det som du är ute efter eller just den budget som du har åsidosatt. Något att tänka på är att VR kräver högre prestanda för att fungera ordentligt än vad vanliga spel gör och att det kan vara en bra idé att kontrollera om din dator har det som krävs. Här kan du läsa om hur du gör – och också få tips på färdigbyggda datorer för dig som föredrar detta över att bygga eller uppgradera en egen.

Läs mer

Är din dator redo för VR?

Har du en bra speldator? Även om svaret är ja betyder det inte helt säkert att den är redo att spela VR-spel på då det kräver bättre prestanda än vanliga spel på en vanlig skärm. Detta kommer sig av att flera anledningar. Dels behöver spelen renderas två gånger – en gång per öga – istället för bara en gång. Det krävs också en högre upplösning då skärmarna i VR-headsetet är väldigt nära dina ögon. Det behöver slutligen en hög bildfrekvens för att du inte ska känna dig åksjuk.

Så kontrollerar du din dators kapacitet

Innan du köper hem någon hårdvara är det bäst att ta reda på om din PC är redo för VR – och om inte vad det är som behövs uppgraderas för att klara av det. Valve har släppt två program via Steam som kontrollerar detta åt dig: den generella SteamVR Performance Test och den mer specifika Are You Ready For Valve Index?.

Anpassade färdigbyggda datorer

För dig som inte vill sätta ihop en egen dator eller uppgradera en som du redan har finns det flera färdiga datorer att köpa som är tillräckligt kraftfulla och som är särskilt optimerade för att du ska få en bra upplevelse. Här kan du läsa om fem stycken förslag på speldatorer som klarar av VR utan problem:

HP Omen 30L

Omen 30L är en riktigt kraftfull speldator från HP som trots ett högt pris ger dig valuta för pengarna och innebär att du kan spela såväl VR-spel som vanliga spel med extremt bra prestanda. För dig som vill ha din dator i vardagsrummet utmärker den sig också genom att ha en elegant och stilren design. En av få nackdelar är att datorns kylsystem inte är det bästa och att den därmed kan riskera att gå varm beroende på placering och användning.

Alienware Aurora

Alienware Aurora är en serie högkvalitativa speldatorer från Dell med hög prestanda. Den finns i flera modeller: de två senaste, R13 och R14 är riktigt bra men det är även de föregående R11 och R12 som har fördelen att de har gått ner något i pris sedan R13 och R14 lanserades. Detta är verkligen något att tänka på här då Auroras nackdel är att den kostar en del. Visuellt är den stilig med en rundad design som passar in var som helst i hemmet.

CyberPowerPC Gamer Xtreme VR Gaming PC

CyberPowerPC Gamer Xtreme VR Gaming PC är en bra speldator från CyberPower som vänder sig till dig med en lite lägre budget men som fortfarande vill kunna uppnå en bra prestanda. Den är särskilt testad för att passa tillsammans med HTC:s och Metas respektive VR-lösningar och har som nackdel att dess visuella design kan uppfattas stereotypisk för speldatorer. Kanske framför allt utmärkande för övriga om du har för avsikt att placera datorn i vardagsrummet.

Zotac Magnus One

Zotac Magnus One är en kraftfull speldator som dessutom är utformad specifikt för att vara väldigt kompakt som tillsammans med dess stilfulla minimalistiska design har som mål att kunna passa in var som helst i hemmet. Detta är också något som går igen i hur den har bra trådlös uppkoppling och ett flertal USB-utgångar vilket gör den väldigt lätt att ha att göra med. En nackdel är att dess fläktar låter men för dig som använder ett VR-headset med hörlurar är detta inte något problem.

ABS Master ALI605

ABS Master ALI605 är en bra speldator som utgör en bra balans mellan prestanda och pris och är därmed ett bra val för dig som har lite tajtare budget men som ändå vill ha en kvalitativ dator med en bra spelupplevelse. Visuellt kan designen verka speldator-aktig och om du föredrar något mer neutralt utseendemässigt kan den ändå vara värd att överväga med tanke på det generösa pris som den säljs för.

Sammanfattning

När det gäller att VR-säkra sin hårdvara innan inköp av VR-headset finns det tre vägar att gå. Du kan använda specialgjord mjukvara för att kontrollera din nuvarande dator och göra de uppgraderingar som krävs för att du ska få en bra upplevelse. Eller så kan du bygga en ny dator baserad på headsetens rekommenderade specifikationer alternativt köpa en färdigbyggd dator som är särskilt framtagen för att fungera med VR-headset. Det finns många sådana att välja på och det beror mycket på hur stor din budget är – men också sådant som de olika datorernas kompakthet, prestanda kontra pris och design.