VR glasögon bäst i test

VR är spännande och något som många med intresse för teknik eller datorspel vill få uppleva. Det finns dock många olika konkurrerande VR-glasögon (eller headset) på marknaden med olika egenskaper och det kan därför kännas svårt att välja rätt – särskilt om du köper ditt första VR-headset och inte vet riktigt vad det är du ska titta efter när du gör ditt val.

Läs mer

Till hjälp inför detta finner du här en guide till de fem bästa VR-glasögonen som säljs till konsumenter, med beskrivningar av vad som utmärker varje och vad varje headsets starka sidor är. Du hittar efter detta även några tips på vad det är du ska tänka på när du gör ditt val, till exempel vilken typ av skärm headsetet har med mera.

Vad är VR-glasögon?

VR-glasögon är en typ av headset som du bär på huvudet med en liten inbyggd skärm framför varje öga. De två skärmarna visar samma bild men med ”kamerorna” några centimeter ifrån varandra – efterliknande dina ögon – och när du tittar genom båda skärmarna på samma gång uppnår du en 3D-effekt.

VR-glasögonen känner dessutom av när du flyttar på dig och vänder på huvudet och anpassar ”kamerorna” därefter, vilket innebär att du kan titta runt i den virtuella miljön och får känslan av att du befinner dig inne i den – därav namnet VR (”virtual reality”, det vill säga ”virtuell verklighet”). VR-glasögon är ofta kopplade till en PC eller spelkonsol, och låter dig spela särskilda VR-spel.

Bästa VR headset

Det finns många olika VR-glasögon på marknaden från olika tillverkare och de största på marknaden inkluderar Meta (Facebook), HTC, Valve och Sony. Många av de bästa finns för PC, men det finns också vissa som fungerar självständigt med mobiltelefoner eller med särskilda spelkonsoler.

Då VR-glasögon finns för många olika plattformar och har olika egenskaper, fördelar och nackdelar kan det för den som är nybörjare inom VR kännas knepigt att lista ut vilken modell som passar bäst. Därför kan du här läsa om de fem bästa VR-glasögonen på marknaden med beskrivningar av varje så att du lättare kan fatta ett välinformerat val.

Meta Quest 2

Kanske har du hört om Meta Quest 2 under namnet ”Oculus Quest 2”. Detta är exakt samma headset – det har bara fått ett nytt namn. Headsetet kan både användas som ett fristående headset, där det självt renderar grafiken i spel specialbyggda för headsetet och tillsammans med en PC för att spela en större mängd spel, vilket kräver en särskild kabel. Headsetet har bra prestanda och pris. En av få nackdelar är att den kräver att du loggar in på Facebook.

 • Fungerar både fristående och med PC
 • Får regelbundet uppdateringar
 • Bra pris för den prestanda som erbjuds

Valve Index

Valve Index kommer från företaget bakom Steam och är ett av de bästa VR-headseten på marknaden. Det har bra prestanda men utmärker sig också positivt genom sin bekväma ljudlösning, som använder sig av tredimensionell högtalarteknik istället för hörlursteknik, samtidigt som den undviker att ljudet läcker ut och stör andra som inte använder VR-glasögonen. Valve Index utmärker sig också genom sina handkontroller som spårar dina hand- och fingerrörelser och som spänns fast så att du inte behöver oroa dig över att tappa dem.

 • Bland de bästa på marknaden
 • Tredimensionell högtalarteknik som inte läcker ljud
 • Spårar händer och fingrar

HTC Vive Pro 2

HTC Vive Pro 2 är ett högkvalitativt VR-headset som utmärker sig genom att ha bland de mest högupplösta skärmarna på marknaden och som därmed ger en särskilt stor fördel för dig som önskar spela spel med realistisk och detaljerad grafik. Baksidan av detta är att du behöver en kraftfull PC för att använda headsetet till fullo – och att headsetet kostar mer än många andra på marknaden – men Vive Pro 2 är ändå bland de bästa VR-glasögonen som går att få tag på.

 • Bland de mest högupplösta skärmarna på marknaden
 • Bekvämt och välbalanserat headset
 • Bra spårning med satellitenheter

HP Reverb G2

HP Reverb G2 är ett VR-headset som utmärker sig genom sina högupplösta skärmar – som du kan sänka i upplösning om din PC inte är kraftfull nog att hantera rendering i skärmarnas maximala upplösning. Den är lätt att komma igång med då dess spårning är intern och du alltså inte behöver sätta upp några sattelitenheter i rummet. En eventuell nackdel för vissa är att spårningen kräver en viss belysning för att fungera optimalt.

 • Väldigt högupplösta skärmar, som går att sänka i upplösning
 • Enkel att sätta upp
 • Bra hörlurar som inte trycker mot huvudet

PlayStation VR

PlayStation VR är ett headset från Sony som används tillsammans med deras konsoler PlayStation 4 och PlayStation 5. Det har en något lägre prestanda än sina konkurrenter på PC, men har som fördel att den är billigare och att den, då headsetet och spelen är specifikt utvecklade för att fungera med PlayStation 4 och 5, inte har de problem med att hårdvaran inte är kraftfull nog för spelen – något som annars kan förekomma vid PC.

 • Ett billigare headset än konkurrenterna
 • Fungerar garanterat med spel på PlayStation 4 och 5
 • Enkel att sätta upp

Att tänka på när du köper VR-glasögon

Även när du har de bästa VR-glasögonen listade framför dig kan det kännas svårt att jämföra dem med varandra om du inte är säker på vad det är du ska titta efter. Priset är så klart något att ha i åtanke, men vad mer? Olika glasögon har olika utformning och sitter olika skönt, har olika typer av skärmar med olika upplösningar och olika krav på den PC, mobiltelefon eller konsol som du använder dem med. Här får du en lista över några aspekter som du bör tänka på så att du får ett headset som du kan vara riktigt nöjd med.

Kvalitet

Kvalitet är ett brett ord som bland annat inkluderar utformningen och hållbarheten i produkten. Om du köper ett billigt headset kan du räkna med att det slits snabbare, eller till och med sådant som att det är för tungt och dåligt balanserat för att kunna användas obehindrat. Det är också viktigt att headsetet sitter stabilt och att spårningen är tillförlitlig – om inte tar det dig lätt ur upplevelsen eller gör dig till och med åksjuk.

Upplösning

En hög upplösning är viktigare än man kan tro om man inte har provat på ett lågupplöst headset. Anledningen är att du har skärmen väldigt nära ögonen, och att varje enskild pixel därmed tar upp mycket större yta på din näthinna än när du till exempel använder en datorskärm eller mobiltelefon – och med en för lågupplöst skärm blir effekten att det känns som om du tittar genom ett myggnät.

Komfort

Komfort är en av de viktigaste sakerna när du använder VR. Vissa headset är tajtare än andra och vissa är sämre balanserade vilket kan vara okej om du bara testar headsetet men blir svårare och svårare att tolerera ju längre du använder det. För dig som inte har möjlighet att testa headsetet innan köp är det därför starkt rekommenderat att läsa recensioner och användarkommentarer och att hålla utkik efter detta.

Typ av skärm

VR-glasögon använder sig oftast av antingen OLED- eller LCD-skärmar. Bland dessa två är OLED generellt bättre på att undvika att föregående bildrutor släpar efter när bildrutan uppdateras och detta är absolut något att titta efter – om din skärm har problem med eftersläpande bildrutor finns det en risk för att du upplever ”åksjuka” och yrsel. Även LCD-skärmar börjar bli bättre på detta men läs på om detta innan du gör ett köp.

Sammanfattning

Det finns många VR-glasögon på marknaden och de olika modellerna med sina olika egenskaper passar olika bra beroende på dina förutsättningar. Exempelvis är Valve Index en av de allra bästa men kostar också därefter – medan Meta Quest 2 är ett fortfarande bra headset som har ett lägre pris. Du kan också välja mellan de headset som kräver en kraftfull PC att använda och billigare headset som Sonys som istället garanterat fungerar tillsammans med deras färdigbyggda spelkonsoler. Det beror alltså mycket på hur hög din budget är och vilken hårdvara du redan har eller är redo att köpa för att använda tillsammans med headsetet.