Bästa VR-apparna

Författare: Jonas W. Kvist
Datum: 11 November, 2016

Hitta de bästa VR-apparna och VR-spelen

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss

Jag känner själv igen mig – man får sina första VR-glasögon och ska öppna sina första VR-appar, men vad ska man ladda ner? Det är det vi här på VR Guide försöker att ge dig svar på. Vi testar själva hela tiden nya VR-appar och spel och dem allra bästa kommer vi att dela med oss av här. Vi dela upp dem i 2 grupper:

  • De bästa VR-apparna (upplevelser)
  • De bästa VR-spelen

Vi har medvetet inte skapat en speciell kategori med de bästa VR-apparna för iPhones eller Android eftersom de flesta apparna fungerar fint på båda plattformarna. Vilken plattform som appen eller spelet fungerar på anges vid varje enskild VR-app och spel. De flesta VR-spelen och apparna är gratis. Det är anges vid varje app och spel huruvida det är gratis eller inte. Om det inte är gratis kan du enkelt se hur mycket det kostar.

 

Bästa VR-apparna

Nedan hittar du de bästa VR-apparna eller de bästa VR-upplevelserna. Det finns en hel del redan där ute och därför kan det vara en utmaning att hitta de allra bästa, speciellt om man precis har fått sina första virtual reality-glasögon.

 

Within VR

bästa vr apps
Within – några av de bästa VR-skildringarna

Within VR är skildringar i virtuell verklighet (virtual reality). Man kan antingen välja att streama de olika erfarenheterna, eller så kan man ladda ned dem till sin telefon. Alla erfarenheter är av otroligt hög kvalitet. När det gäller vilken upplevelse som är bäst att börja me  så jag rekommenderar “Evolution of Verse”. Här får du en riktigt bra inblick i vad virtual reality är och vad det här nya mediet har att erbjuda. Förutom “Evolution of Verse” kan du också hänga med på en personlig konsert med U2, resa i en liten animerad film samt mycket annat kul.

Within ett av apparna som har varit med från början och lyckas komma med nya spännande upplevelser. Just därför måste den också nämnas som den första appen. Läs mer om Within.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Google Expeditions

bäst VR app för undervisning
För skolor (och andra) som gärna vill dra på en spännande utflykt

Expeditions är en fantastisk app från Google. Den är gratis och finns både på Google Play och Apple App Store. Expeditions lanserades för ca. 1,5 år sedan med syfte att eleverna ska kunna gå på expeditioner/utflykter tillsammans med deras lärare. Därför är det också designad på ett sätt som g;r att man kan använda sig av en surfplatta f;r att hålla reda på var man tar med sig sina elever ute i VR-världen. På så sätt kan du styra undervisningen och berätta informativ fakta om de platser ni besöker. Det skulle till exempel kunna vara Machu Picchu, Antarktis eller den internationella rymdstationen bara för att nämna några av de ;ver 600 tillgängliga destinationerna.

Appen är ett måste för dig som använder VR inom undervisningen men med den senaste versionen kan man nu också använda appen i “solo mode” – d.v.s. med enbart sin egen telefon och VR-glasögon. Således riktar sig appen inte längre enbart till utbildningsändamål utan även till alla andra som gärna vill ta sig ut på en spännande VR-utflykt.

Läs mer om Google Expeditions här.

Om du gärna vill ha hjälp med att använda VR i undervisningen kan du läsa mer här.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Google Street View

bästa vr apps
Besäk Eiffeltornet i Google Street View

Du kanske redan är bekant med Google Street View. Det är Googles tjänst som gör det möjligt att gå runt på alla gator och sedan ta en titt på sevärdheter och butiker. Google har gjort det möjligt att verkligen vara med i VR-läge så att man känner sig med på ett helt nytt sätt. Så med Google Street View kan man nu ta en virtuell resa nedf;r “memory lane” genom att resa tillbaka till vissa platser där man har varit tidigare i sitt liv. Eller så kan du gå ut och få en känsla av hur det är att stå på Times Square i New York.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Google Art & Culture VR (Android)

bästa vr apps art
Bli kulturell med VR

Google Art & Culture VR ger dig m;jlighet att besöka olika kulturella sevärdheter och uppleva några av de största konstverken. För närvarande finns Google Art & Culture endast i VR-version till Android.

Ladda ned appen: Android
Pris: Gratis

 

JauntVR

bästa vr apps
Jaunt VR är en av de två bästa apparna för VR-filmupplevelser

 

Den andra appen är Within som också beskrivs längre upp. Det finns flera stora investerare bakom Jaunt VR. En av dem är Disney som har investerat hela $66 miljoner. Dessa investeringar innebär att Jaunt VR kan skapa VR-upplevelser av väldigt hög kvalitet.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

NYT VR

bästa vr apps
NYT VR

NYT VR är New York Times VR-app. NYT VR innehåller precis som Within VR en mängd olika upplevelser som man kan ladda ner inne i själva appen.

Virtual reality har också kallats f;r en empatimaskin. Anledningen är att man med hjälp av VR kan uppnå en stark förståelse och sympati för andra människors situation. Ett bra exempel på detta ser man med NYT VR-upplevelsen där du får uppleva hur livet som flykting är – genom att själv vara flykting. Ett av de bästa sätten att förstå andra människors situation på är genom att själv vara i samma situation. Denna upplevelse ger dig en helt annan inblick i hur livet som syrisk flykting är.

NYT VR innehåller också upplevelser där du kan resa runt till spännande platser på jorden. Dyk exempelvis med fria delfiner eller ta en tur till planeten Pluto. Gemensamt för dem alla är att de är av väldigt hög kvalitet. Läs mer om NYT VR.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Star Wars VR

bästa vr apps
Träd in i Luke Skywalkers fotspår i Star Wars VR

Om du är ett Star Wars-fan är denna app ett måste. Ta en resa in i Star Wars universum. Du kommer i huvudsak resa till Jakku (ökenlandskapet) där du kan utforska planeten som hemlig agent.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

YouTube

bästa vr apps
Se massor av 360-videoklipp via YouTube-appen

Det finns riktigt många 360-graders videoklipp på YouTube och om du laddar ner YouTube-appen på din telefon så kan du se upplevelserna i virtuell verklighet. Här kan du till exempel hänga med i några av världens vildaste berg-och dalbanor, surfa några av de bästa vågorna eller om dra på Roskildefestivalen om du vill åka någonstans lite mer lokalt.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

The North Face Climb (Jaunt)

bästa vr apps
Utmana din höjdskräck med Jaunt och The North Face Climb

Varje medium som kan användas till marknadsföring är oftast också samma medium som gäller med VR. Tur nog för oss konsumenter så finns det redan några företag som redan har lyckats kombinera marknadsföring med riktigt spännande innehåll. Ett exempel på detta är The North Face Climb. Det enda jag kan säga är att du kommer att bli riktigt utmanad av denna app om du lider av höjdskräck.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

 

Google Cardboard

bästa vr apps
Google Cardboard-appen ger dig en riktigt fin överblick

Google har skapat deras egen Google Cardboard-app. Den fungerar som en riktigt bra introduktion till VR och ger samtidigt en fin överblick över några av de bästa apparna som Google rekommenderar.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Titans of Space (Android)

bästa vr apps
Ta en rymdresa ut i vårt solsystem

I Titans of Space fick jag f;r första g[ngen uppleva hur det är att resa runt i solsystemet. Du kommer att resa runt till alla våra planeter och kan dessutom resa nära inp[ solen. Luta dig bara tillbaka och låt rymdskeppet startar autopilot och flyga iväg.

Ladda ned appen: Android
Pris: Gratis

 

SolarVoyager VR

bästa vr apps
Ta en rymdresa i VR med din iPhone

Om du har en iPhone och gerna vill ta dig ut på en resa ut i rymden då är SolarVoyagerVR helt rätt för dig.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Orbulus VR

bästa vr apps
Res till många olika världar med Orbulus

När du har rest runt solsystemet med antingen Titans av Space eller SolarVoyagerVR har du kanske också lust att titta på några av solsystemets andra planeter. Med NYT VR kan du besöka Pluto och med Orbulus VR kan du besöka Mars. Du kan dessutom besöka många andra spännande platser. Du väljer genom att välja vilket klot/värld du vill ta dig till.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Roller Coaster VR

bästa vr slide
Känn ruset av den virtuella rutschbanan

Alla skulle nästan behöva ta sig en tur i Roller Coaster VR. Här kommer du verkligen att få uppleva hur hjärnan har svårt att skilja verklighet från virituell verklighet. Jag rekommenderar helt klart att du sitter ner när du testar en av de vildaste berg-och dalbanorna någonsin!

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

VR Spil

Nedan ser du några av de bästa spelen som du kan ladda ner på din Android eller iPhone-telefon. Vi uppdaterar hela tiden listan över vad vi tycker är det bästa tidsfördrivet inom VR-spel till iPhone och Android.

 

InMind VR

“Vi måste gå närmare in på djupet – hela vägen in i sinnet” – har du kanske hört Rasmus Botoft säga i Rytteriet. Nu får du chansen att göra just det. I InMind VR är det ditt jobb att identifiera de nervceller som skapar en psykisk störning för den personen vars hjärna du är inne i. Det är ett kul och roligt spel som inte tar vidare långt tid att genomföra.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Proton Pulse

M.O.A.I. har attackerat och nu hela är hela människosläktets öde i dina händer. I Proton Pulse är det ditt jobb att styra en protonpuls in till fiendens kärna för att kunna förgöra honom. Det finns 50 nivåer.

Ladda ned appen:Android eller iPhone
Pris: App Store 25 kr. – Google Play 12 kr.

 

Incell VR

Incell VR är uppföljaren till MindVR. Detta anses vara ett action/racingspel. Du ska utforska mänskliga celler, fly från virusattacker, lösa olika pussel och får en bra strategisk känsla så att du kan lyckas i Incell VR.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

VR Crossy

bästa vr spel
Akta! Bli inte nerprejad av en lastbil…

Du känner kanske redan till spelet Crossy Roads. Det handlar om att man ska korsa vägen och samtidigt vara försiktig så att man inte blir nerprejad. I det vanliga spelet som länge har varit en success till iPhone och Android ser du allt ovanifrån. I den nya VR-versionen ser du allt istället från e dig allt från ett grodperspektiv, vilket gör upplevelsen betydligt mer nervpirrande.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Zombie Shooter VR

bästa vr spel
Det bästa med zombies är att man kan skjuta dem

Zombie Shooter VR handlar kortfattat om att skjuta zombies. Anledningen till att de bör skjutas är att de, precis som Zombies vanligtvis gör, annars gärna börjar äta människor – och det är dig de har fått ögonen för…så ta ditt vapen och skjut lös!

Vi rekommenderar att du är över 12 år gammal.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

Sisters (Rysare)

Om det inte är skrämmande nog för dig att ta itu med en hord av zombies så kan du istället testa på Sisters. I Sisters sitter du ensam i ett rum där två systrar tidigare bodde. Vad hände med dem och är du helt ensam nu…?

Vi rekommenderar att du är över 12 år gammal eftersom VR-skräck kan vara riktigt skrämmande.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

 

WEARVR

bästa vr apps
Hitta de bästa VR-apparna med WEARVR

WEARVR kan defineras som en självständig VR App Store. Deras mål har sedan 2014 varit att skapa en plattform där VR-utvecklare kan skapa medvetenhet om vad de har utvecklas. Dessutom är syftet också att göra det möjligt för slutanvändaren att enkelt och tydligt identifiera det allra bästa VR-innehållet. Med andra ord kan man alltså säga att du borde ladda ner appen WEARVR om du letar efter inspiration angående de bästa VR-upplevelserna och spelen.

Ladda ned appen: Android eller iPhone
Pris: Gratis

CLOSE
CLOSE