Bästa VR-spelen

Det pratas ofta mycket om tekniken och prylarna när det gäller VR men i slutändan är det trots allt spelen och upplevelserna som är det viktiga. I början kändes VR-spel ofta som tekniska demonstrationer – imponerande men utan djup. Idag ser situationen annorlunda ut och det finns nu en mängd av olika spel för olika smaker och i olika genrer för både en och flera spelare.

Läs mer

De två största plattformarna för spel i VR är PC och PlayStation 4 (som även är kompatibla med PlayStation 5) och det är dem som du här kan läsa rekommendationer för, med fem bra förslag från varje i olika populära genrer – såväl lättsamma och enkla spel som mer intensiva som kräver mer av din tid och ditt engagemang.

VR-spel PC

PC har det allra största utbudet av VR-spel, något som dels kommer sig av plattformens öppenhet och dels av initiativ från aktörer som Valve och Meta. Samtidigt är det också där som du med en högre budget kan få ut det mesta möjliga genom att investera i bättre hårdvara och är därför en utmärkt plattform för VR-entusiaster. Här hittar du fem tips på bra spel i olika genrer och kategorier.

Half-Life: Alyx

Half-Life: Alyx är ett berättelsedrivet skjutspel som utspelar sig mellan de två klassikerna Half-Life och Half-Life 2 – men som är fristående nog att även du som är ny till Half-Life kan spela det. Det känns innovativt och framåtskridande för VR-världen och använder mediet till fullo för att leverera ett engagerande spel fyllt med action och utforskning. Då spelet är utvecklat av Valve stödjer det dessutom deras Index Controllers högkvalitativa spårning av individuella fingrar – men är också kompatibelt med många andra kontroller och headset.

 • En spelare
 • Berättelsedrivet skjutspel
 • Rekommenderas av PEGI för spelare från 16 år och uppåt

Keep Talking and Nobody Explodes

Keep Talking and Nobody Explodes är ett roligt pusselspel på högt tempo för två spelare där den ena spelaren har ett VR-headset på och ser en tidsinställd bomb framför sig som den har som mål att desarmera utan att råka utlösa bomben. Den andra spelaren har framför sig en manual med beskrivningar för hur bomben ska desarmeras. Utan att se vad den andra ser måste spelarna prata med varandra, beskriva bomben och ställa frågor för att utföra uppdraget så snabbt som möjligt.

 • Två spelare (men bara ett headset)
 • Fartfyllt pusselspel
 • Rekommenderat för 12 år och uppåt

Superhot VR

Superhot är ett spel som kombinerar genrerna skjutspel och pussel där tiden bara förflyter när du rör på dig. När du ser pistolkulor på väg mot dig kan du alltså pausa och fundera på bästa handling. Med Superhot VR blir spelet mer inlevelsefullt i och med att det är när du rör på din egen kropp som tiden förflyter, inte bara när du trycker på knappar. Då du kan ta spelet i den takt du vill passar det utmärkt till VR och är bland de roligaste VR-spelen.

 • En spelare
 • Pussel/skjutspel
 • Rekommenderat för 12 år och uppåt

Wraith: The Oblivion – Afterlife

Wraith: The Oblivion – Afterlife är ett äventyrsspel med mystik- och skräcktema där du tar rollen som ett spöke och utforskar platsen där spöket dog för att få reda på vad som hände. Utöver att utforska herrgården kan du också använda vissa övernaturliga krafter för att interagera med omgivningen. Spelet är en del av World of Darkness-serien (samma värld som Vampire: The Masquerade) men är helt fristående och passar lika bra för nykomlingar som de som har spelat tidigare spel.

 • En spelare
 • Äventyrsspel med skräck- och mystiktema
 • Rekommenderat för 16 år och uppåt

Moss

Moss är ett mysigt och charmigt action-äventyrsspel för en spelare där du ser ner på spelvärlden från ovan likt ett diorama och hjälper den lilla äventyrande musen Quill att ta sig fram och leder henne till sitt mål. Med en söt och tilltalande visuell stil och ett tredjepersonsperspektiv är Moss ett spel som är lätt för de flesta att ta till sig och som passar lika bra till barn som till vuxna.

 • En spelare
 • Action-äventyrsspel
 • Rekommenderat för 12 år och uppåt

VR-spel PS4

PlayStation 4 är den näst största plattformen för VR-spel efter PC och har den stora fördelen att alla spel är anpassade för en viss specifik hårdvara och att du som har ett PlayStation 4 därmed kan vara säker på att alla VR-spel på plattformen kommer att fungera på din konsol. Spelen är dessutom kompatibla med PlayStation 5 för dig som har den nyare konsolen. Du finner här fem tips på bra VR-spel i olika genrer och kategorier.

Astro Bot Rescue Mission

Astro Bot Rescue Mission är ett plattformsspel i 3D där du styr den lilla roboten Astro Bot på väg genom 20 nivåer där du ska rädda Astros besättning. Spelet är i tredje person och du tittar ner på världen från en kamera som styrs med VR-headsetet. Spelet är mysigt och roligt och passar såväl barn som vuxna och använder sig av en vanlig PlayStation 4-kontroll istället för deras dedikerade VR-kontroller.

 • En spelare
 • 3D-plattformsspel
 • Rekommenderat från 12 år och uppåt

Beat Saber

Beat Saber är ett rytmspel där du håller i två lasersvärd och i takt till musiken svingar dem mot noter i form av kuber som kommer rusande mot dig. Det är ett enkelt koncept men är roligt, engagerande och kan kännas rent av terapeutiskt och dessutom är det bra motion – särskilt när du dansar till musiken, något som sker nästan instinktivt när du spelar Beat Saber. Spelet har en attraktiv neo-minimalistisk visuell stil som påminner om Tron och passar bra till vuxna och barn.

 • En till fem spelare
 • Rytmspel
 • Rekommenderat från 12 år och uppåt

Resident Evil 7: Biohazard

Resident Evil 7: Biohazard är ett skräckspel i förstaperson där du utforskar en mystisk herrgård och letar efter huvudpersonen Ethans försvunna fru Mia. Spelet finns på flera plattformar men finns bara att spela i VR på PlayStation 4 och PlayStation 5 och detta är något som ger spelet en ny dimension med förbättrad inlevelse i spelvärlden och en mer personlig och direkt skräck. Ett bra spel för vuxna spelare som gillar engagerande och intensiva upplevelser inom VR.

 • En spelare
 • Skräckspel
 • Rekommenderat från 18 år och uppåt

Dreams

Dreams är inte bara ett spel utan också ett lättillgängligt verktyg där du kan bygga dina egna spel att dela med andra PlayStation 4- eller 5-ägare samt prova på andras kreationer. Det hela är lätt att komma in i och kan sedan göras nästan hur avancerat som helst – du kan börja med att arrangera banor med förskapade 3D-modeller och sedan även modellera dina egna. Utöver användarskapade spel följer det även med spel från utvecklarna av Dreams, däribland det musikaliska äventyret Art’s Dream och rollspelet Ancient Dangers: A Bat’s Tale.

 • En spelare
 • Spelsamling och spelverkstad
 • Rekommenderat från 12 år och uppåt

Tetris Effect

Tetris Effect är en variant på det klassiska pusselspelet Tetris där du arrangerar fallande block och försöker komplettera vågräta linjer av block och undvika att tornet av block växer sig så högt att det når toppen av skärmen. I Tetris Effect ackompanjeras det klassiska pusslet med vacker musik i olika genrer och med tillhörande visuella element – men att bara beskriva det så här gör det inte rättvisa. Det är en meditativ och snudd på terapeutisk upplevelse där alla delarna förhöjer varandra.

 • En till tre spelare
 • Pusselspel
 • Rekommenderat från 12 år och uppåt

Sammanfattning

Med stora bibliotek av spel på både PC och PlayStation 4 är det ibland svårt att hitta bland alla valmöjligheter – särskilt för dig som är ny inom VR eller spel och inte vet vad som är bäst för dig. Det är också vad som är bäst för just dig som är frågan – alla har olika smak och krav och den som söker ett intensivt actionspel är kanske inte alltid samma som den som söker en lugn och mysig upplevelse. Läs därför genom rekommendationerna och titta efter vad det är du är ute efter. Många VR-spel är enbart för en spelare men även för dig som vill ha något att dela med dig finns det bra alternativ bland rekommendationerna.