VR-fjärrkontroll bäst i test

Letar du efter en VR-kontroll och är osäker på vilken som är bäst – inte bara utifrån ren prestanda utan också efter hur väl den uppfyller dina krav och önskemål och huruvida den faller inom din budget? Andra saker att titta efter och att fundera på är komfort, hur lätt eller tung kontrollen är, vilken typ av batteri som används och huruvida den använder knappar och spakar eller en styrplatta – eller en kombination. På denna sida får du en genomgång av vad exakt en VR-kontroll är, vad du ska tänka på, och vilka de fem bästa kontrollerna på marknaden är.

Läs mer

Vad är en VR-fjärrkontroll?

En VR-fjärrkontroll (eller enbart VR-kontroll) är en typ av handkontroll som används när du spelar spel i VR – på samma sätt som du använder en handkontroll eller ett tangentbord när du spelar andra spel men som är specialanpassade för att användas i VR.

Oftast är kontrollerna trådlösa och uppdelade i två enheter – en för varje hand – med sensorer som spårar hur du rör på och var du förflyttar händerna. Vissa spårar även dina fingrar och låter dig därmed manipulera objekt i spelvärlden med mer realism och precision. Kontrollerna har generellt en kombination av styrspakar, knappar och triggers, men vissa har också (eller istället) en styrplatta.

Bästa VR-kontrollen

Det finns en mängd olika VR-kontroller på marknaden och det kan kännas svårt att välja rätt bland alla möjligheter som finns. Många kontroller fungerar bara med ett specifikt headset från samma producent medan vissa andra är utbytbara med varandra. Som ett generellt tips gör du sällan fel om du använder ett visst headset och dess tillhörande kontroller. Nedan hittar du en genomgång av de bästa modellerna som finns att välja på.

Oculus Touch

Oculus Touch är en av de bästa VR-kontrollerna som finns på marknaden och finns nu i sin tredje generation. Den är utvecklad för användning tillsammans med headsetet Meta Quest (tidigare känt som Oculus Quest) och utmärker sig genom att vara väldigt lätt och skön att hålla i, samtidigt som den ändå är tålig och klarar av att ta emot stötar. Den har även bra spårning men har som enstaka nackdel att den går på AA-batterier istället för ett internt batteri.

 • Lätt och bekväm
 • Tålig och klarar av stötar
 • Har bra spårning

HTC Vive Controller

HTC Vive Controller är en bra VR-kontroller som utmärker sig för sin utmärkta spårning och sin multifunktionella styrplatta som agerar såväl styrspak som knapp och låter dig scrolla. Den är skön att hålla i men är något tyngre än andra kontroller på marknaden – något som kan vara antingen en fördel eller en nackdel beroende på dina egna personliga preferenser. Två andra fördelar är dess inbyggda batteri och hur den i och med ett samarbete mellan Valve och HTC är kompatibel med många VR-spel på Steam.

 • Utmärkt spårning
 • Bekväm i handen
 • Hög kompatibilitet med spel på Steam

Valve Index Controller

Valve har producerat ett bra headset men det som verkligen får Valves VR-lösning att skina är deras Index Controller. Den har utmärkt spårning och utmärker sig genom att dessutom spåra hur du flyttar och rör på individuella fingrar – jämfört med andra som enbart spårar tummen och pekfingret. Kontrollen är lättviktig och spänns fast vilket gör att den inte är i vägen och att du inte riskerar att tappa den. Den enda nackdelen är att den är dyrare än många av dess konkurrenter.

 • En av de bästa på marknaden
 • Spårar individuella fingrar
 • Lättviktig och spänns fast på händerna

PlayStation Move Controller

PlayStation Move Controller utmärker sig rent visuellt genom de lysande och runda sensorerna som tillsammans med en PlayStation Camera ger en bra spårning. Kontrollen fungerar enbart tillsammans med en PlayStation 4- eller PlayStation 5-konsol vilket både är en begränsning och en fördel då alla VR-spel på PS4 och PS5 är garanterade att fungera med kontrollen. Den utmärker sig av en användarvänlig design som är lätt att komma igång med och att använda och som har en ergonomisk utformning som är skön i handen.

 • Bra spårning
 • Ergonomiskt utformade
 • Intuitiva och användarvänliga

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att den bästa kontrollen beror på din budget och vad du har för behov och önskemål. Har du redan en Samsung Galaxy eller en PlayStation 4 eller 5 och inte redan är en VR-fanatiker eller har en lägre budget, kan Samsungs och Sonys kontroller vara bra val. Letar du efter något till PC är Oculus, HTC och Valves kontroller alla bra val men ligger på olika prisklasser. En viktig sak är att även titta på vilket headset som du är mest intresserad av, då olika kontroller inte alltid fungerar, eller fungerar lika bra, med ett headset från en annan producent.