Studera till immersive experience creator

Funderar du på att studera till immersive experience creator, eller undrar du kanske vad som menas med begreppet? På den här sidan får du en genomgång om vad immersive experience creator betyder och inkluderar, hur utbildning ser ut, och vilka jobb detta kan leda till.

Läs mer

Vad är immersive experience?

Immersive experience (ungefär "uppslukande upplevelse" på engelska) är ett samlingsbegrepp för interaktiv media som tar dig in i en fiktiv "spelvärld" som du kan interagera med. Detta kan ske genom VR (virtual reality), där du bär ett VR-headset för att kunna se dig omkring i en tredimensionell miljö - men det finns också i form av AR (augmented reality) och MR (mixed reality), där digitala element läggs ovanpå den verkliga världen.

VR – Virtual Reality

Virtual reality, eller VR, är en typ av immersive experience där du bär ett headset med skärmar framför ögonen, som visar en tredimensionell spelvärld. När du rör på huvudet känner headsetet detta och roterar "kameran" i spelvärlden för att ge illusionen att du befinner dig i den. Ofta kan du interagera med spelvärlden med handkontrollrar som känner av hur du rör händerna.

AR – Augmented Reality

Augmented reality, eller AR, är en immersive experience där visuella och digitala element läggs ovanpå den verkliga världen. Ofta innebär detta att den verkliga världen registreras genom en kamera på din mobiltelefon eller annan enhet, och att saker, karaktärer med mera visas som en del av den. Det mest kända exemplet är mobilspelet Pokémon Go, där du möter Pokémon-figurer som visas framför dig.

MR – Mixed reality

Mixed reality (MR) liknar augmented reality, och kan ses som en förlängning av den. Det handlar fortfarande om digitala objekt, men som kan interagera mer med den verkliga världen - till exempel med realistiska eller orealistiska tredimensionella hologram som ses som en del av den verkliga världen genom ett MR-headset. Ofta kan du interagera med dem, liknande VR, genom handrörelser.

Är du fortfarande inte helt med på skillnaden? Hos Zington kan du läsa ytterligare om skillnaden mellan de tre varianterna av Immersive Experience.

Vad kan man jobba som efter utbildningen?

Utbildning inom immersive experience kan leda till flera olika typer av jobb inom media- och spelproduktion, bland annat de följande:

VR utvecklare

Som VR-utvecklare arbetar du med design, modellering och programmering av interaktiva upplevelser anpassade för VR. Det är ett både tekniskt och konstnärligt jobb, och kan exempelvis handla om datorspel, film och marknadsföring.

Software Engineer

En mjukvaruingenjör arbetar med att utforma, ta fram, optimera och expandera själva mjukvaran - det vill säga det datorprogram som körs för att användaren ska kunna ta del av en immersive experience.

Digital Producer

Som digital producent tar du på dig en ledarroll där du planerar och ser över ett VR-projekt. Ofta är det du som har hand om sådant som budget och kontakt med klienter och förlag.