Samsung Gear VR

Författare: Jonas W. Kvist
Datum: januari 30, 2016

HMD SamsungGearVR

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss
I slutet av 2014 hörde jag för första gången talas om Samsung Gear VR. Nyheten handlade om att Samsung inledde ett samarbete med Oculus i för att de ska skapa en mobil version av Virtual Reality tillsammans. Jag måste erkänna att jag var lite tveksam först om huruvida en telefon skulle kunna ge användaren en stor upplevelse. När jag läste senare att John Carmack själv var bland deltagarna i projektet åsidosatte jag mina farhågor.

 

VR Guide Score
VR Guide review score

Plus
 • Stort urval av VR-erfarenheter och -underhållning
 • Enkelt och tydligt användargränssnitt
 • Stor inlevelse
 • Lågt pris
 • Rörlighet (inga sladdar)
Minus
 • Kräver en kompatibel Samsung-mobiltelefon
 • Ingen rörelsesensor
 • Handkontroll måste vara köpt separat
 • Tendens att bli dimmig efter långvarig användning

Sammanfattning

Samsung Gear VR visar hur du kan och bör ge konsumenten en stor VR-upplevelse. För att Virtual Reality ska komma ut ur entusiasternas källare och garage är det nödvändigt att skapa en plattform som är enkel, som alla kan förstå – och det är precis vad Samsung har åstadkommit tillsammans med Oculus. Det har redan hundratals upplevelser, spel och 360-graders video på sin plattform, vilket lägger grunden för många timmars underhållning. Slutligen är bildkvaliteten förbluffande bra, och priset är dessutom lågt, vilket bidrar till Samsungs VR Gear få höga betyg härifrån. Den enda utmaningen är att VR headsetet endast är kompatibelt med vissa Samsung-mobiltelefoner.

köpa Samsung Gear VR

 

Samsung Gear VR recension

Samsung lanserade sitt Gear VR Headset i december 2014. Denna första upplagavar endast avsedd för utvecklare som skulle kunna använda headsetet för att skapa nya och olika erfarenheter.

Inför lanseringen hade Samsung och Oculus ingått ett partnerskap, där Samsung var ansvariga för själva hårdvaran (fysiska VR headset), medan Oculus var ansvariga för programvara. En av anledningarna till samarbetet var deras gemensamma insikt om att ny VR-utrustning endast skulle vara intressant för konsumenterna, om det fanns massor av spännande VR-innehåll att använda med det nya redskapet.

Här, drygt ett år senare, har den slutgiltiga upplagan av Samsung Gear VR headset just lanserats. Med ett klick på sidan av VR-headsetet kan du resa till avlägsna hörn av galaxen, dyka till de djupaste delarna av havet, gå till arenan för att se finalen tillsammans med andra fans, prova galnaste berg-och dalbanan, strida mot drakar med ditt virtuella svärd eller meditera sittande på en öde strand. Med andra ord finns det massor av innehåll i dag på Samsung/Oculus-plattformen.

VR upplevelse i samsung gear vr
Du kan teleportera vart du än vill med ett klick på sidan av VR-headsetet

Headsetet

Samsungs Gear VR är i storleken av ett stort par skidglasögon. Passformen är bra och mjukt skum på insidan gör att headsetet känns väldigt bekvämt att bära. En annan fördel med utformningen av VR-glasögonen är det faktum att det gör det också möjligt att bära vanliga glasögon. Glasögon under headsetet kan vara problematiskt, varför du kanske vill använda fokusratten belägen på toppen av Gear VR. På så sätt kan du enkelt justera fokus till din syn utan avkall på komfort.

Det är viktigt att påpeka att Samsungs Gear VR måste användas med en av de kompatibla Samsung smartphones. Således är detta inte en VR-headset med en inbyggd skärm som du ser med t.ex. Oculus Rift. Istället headsetet är vad som kallas en VR-tittare, som används tillsammans med en telefon, påminner om att använda Google Cardboard. Skillnaden mellan kartong och Gear VR är det faktum att Samsung headset innehåller sådan hårdvara som en accelerometer, ett gyroskop och andra sensorer. Dessa komponenter förhindrar förseningar i glasögonen (även känd som latens), när du tittar runt, vilket gör upplevelsen mer verklighetstrogen. Det finns inga sensorer för att registrera din position i rummet, vilket innebär att du inte kan flytta runt den virtuella världen genom att gå runt den verkliga världen. Därför är VR headset bäst för sittande upplevelser, till exempel en berg-och dalbana, rymdskepp, eller meditera på en öde strand. Det betyder inte dock att du måste vara kvar i den virtuella världen. När du behöver flytta runt, är det typiskt göras genom att antingen titta i den riktning du vill flytta, eller med hjälp av en styrenhet (som en gång användes för Xbox, till exempel). Det sätt på vilket styrningen fungerar beror på den enskilda spel eller erfarenhet.

Första gången du placerar telefonen i headsetet, kommer du att bli ombedd att ta bort den igen. Vid denna tidpunkt, är programvaran från Oculus automatiskt installeras på några minuter. När installationen är klar, kan telefonen installeras i headsetet igen, varefter du kan sätta på headsetet. Inne i headsetet kommer du att se en meny som en ses på bilden nedan.

menu oculus home screenshot
Menyn som syns i Samsung Gear VR

För att navigera runt i menyn, ser du på menyalternativet du vill välja, varefter du klickar på sidan av virtuell verklighet headset för att göra ditt val.

När du behöver en paus från VR underhållning, du tar ut din mobiltelefon, vid vilken tidpunkt det ändrar tillbaka till den vanliga android skärmen automatiskt. Det är mycket enkelt och mycket användarvänlig.

För vissa spel, kan en regulator krävas, så om du tillbringar mycket tid spel, kanske du vill köpa en.

Telefon systemkrav

VR headsetet från Samsung är kompatibel med följande mobiltelefoner:

 • Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, S7 och S7 Edge
 • Note 5 med 5,7 “skärm

VR Software/Innehåll

För att skapa en VR framgång, finns en hel del stor och varierat innehåll, som också är lätt tillgänglig, är nödvändigt, såsom nämnts tidigare.

Innehållet kan delas in i följande tre kategorier.

 • VR – 180- och 360-graders video
  • Video filmad med en speciell kamera
  • Kan ge dig erfarenhet av att sitta på stadion och se ditt favoritlag vinna mästerskapet eller att se musikalen “Phantom of the Opera”.
 • VR erfarenheter
  • Animerade erfarenheter
  • Kan göra saker som att ta dig på en pedagogisk resa genom universum eller ta dig på en åktur på galnaste berg-och dalbanan
 • VR spel
  • TV-spel, där du vanligtvis placeras inuti spelvärlden
  • Kan vara något som styr ett rymdskepp eller att manövrera själv runt i spelvärlden

Nedan kan du läsa mer och hitta exempel på några av de bästa VR-appar vi har testat i tre olika kategorier.

VR – 180- och 360-graders video

Om du vill uppleva ett idrottsevenemang, konsert, eller något liknande genom VR headsetet kanske du vill ladda ner NextVR, som liveströmmar olika händelser i ett 180-graders-format – Det har testats på US Open och Nascar, bland andra . Varför titta på Netflix på den lilla platta skärmen på planet, till exempel när du kan välja att sitta i en virtuell hembiograf i stället och titta på de nyaste serierna och filmerna – allt du behöver göra är att ladda ner Netflix VR-appen.

VR netflix app
Bild av vardagsrummet i Netflix VR-appen

 

VR erfarenheter

I skrivande stund finns det många tillgängliga VR erfarenheter, och mer fortsätter att läggas till. Ett gratisspel som definitivt är värt att testa är “Titans of Space”. Här får du uppleva hur VR kan skicka dig till platser du inte kunde drömma var möjligt.

Se hur Samsungs Gear VR kan användas för video och erfarenheter:

Titans of Space

Om du vill röra sig fritt bland planeterna i vårt solsystem och få en unik erfarenhet av utrymme, kan jag absolut rekommendera “Titans of Space”. Upplevelsen är utformad som en instruktionsvideo som talar om utrymme och planeterna. Det är en fantastisk upplevelse som är huvud och axlar om TV eller iPad.

VR spel

Det finns många spel som kan laddas ner till Samsung Gear VR, och antalet gratis spel växer varje dag. Många spel är gratis, medan andra kostar vanligtvis mellan $ 1 och $ 5. Spel och VR-upplevelser kan laddas ner via Oculus Store.

Se hur Samsungs Gear VR kan användas för spel:

En av de bästa spelen du kommer finna för Gear VR är “Dreadhalls”.

Dreadhalls

I Dreadhalls, måste du flytta runt i en mörk och dyster labyrint. Som personen i spelet måste du se till att du inte attackeras av olika enheter och personer. Dessutom måste du öppna dörrar med rätt nycklar och se till att din fotogenlampa lyser hela tiden. Det är en mycket uppslukande och intensivt spel som kommer att få ditt hjärta bultande.

Vid tidpunkten för denna skrift, kostar spelet SEK 43

http://www.dreadhalls.com/

Pris

Vid tidpunkten för denna skrift, priset för Samsung Gear VR är SEK 840 inklusive leverans.

köpa Samsung Gear VR

Slutsats

Med deras Samsung Gear VR har Samsung skapat ett mycket bra VR-headset. Det är endast kompatibel med vissa Samsung mobiltelefoner, dock, men om du har en av dem, rekommenderar vi att köpa Samsungs Gear VR. Du får en trådlös VR headset som kommer att hålla dig underhållen i timmar i den virtuella världen.

Allt tyder på att VR headset, som Samsung Gear VR kommer att bli enorm inom det närmaste året. Apple anställer personer med VR expertis, och Google anställer för sin VR avdelning också. Om du vill vara en del av den första vågen av mobilt VR och har den bästa VR headsetet i denna kategori är Samsung Gear VR närvarande din bästa insats.

CLOSE
CLOSE