PlayStation VR

PlayStation VR

Författare: Andreas Johannsen
Datum: 15 oktober 2016

 

HMD PS VR

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss
Sonys PlayStation VR (PS VR). Även om VR-headsetet just nu är det tyngsta i sin klass är det fortfarande förvånansvärt bekvämt. På liknande sätt är kvaliteten på de VR-erfarenheter det kan leverera en trevlig överraskning. För även om PS VR “bara” är anslutet till en PS4, och även om VR-headsetet har de lägsta specifikationerna i high-end-kategorin av VR-headsets, lyckas det fortfarande att leverera en mycket övertygande VR-erfarenhet. Lägg till detta ett urval av spel som är bättre än utbudet för Oculus Rift och HTC Vive, och vad du har är en mycket framgångsrik produkt.

VR Guide Score

VR anmeldelse score

Plus
  • Kan användas med PlayStation 4
  • Trevlig design
  • Bra och växande utbud av spel
  • Positionstracking
  • Mycket bekvämt
  • Billigaste high-end VR-headsetet
Minus
  • Begränsad rörlighet (kräver uppkoppling med kablar)
  • Lägsta skärmupplösning i high-end kategorin
  • Många kommer fortfarande finna priset oöverkomligt

 

Sammanfattning

Sony har redan en lojal spelarbas, som nu kan förväntas bli ännu större med sin ankomst på VR-scenen. De kliver in cirka sex månader efter Oculus Rift och HTC Vive, men redan vid lanseringen kommer de att ha ett mer lovande urval av spel än konkurrenterna. Bortsett från att PlayStation VR “bara” kräver en PlayStation 4, snarare än en dyr gamer-PC. PS4:s begränsade hårdvara innebär att du inte får riktigt samma upplösning och synfält, men Sony PlayStation levererar fortfarande en mycket bra och uppslukande VR-erfarenhet.

Det lägre priset innebär också att fler kommer att kunna delta. I skrivande stund är priset på SEK 4600 för PlayStation VR-headsetet, men kom ihåg att du åtminstone också behöver en PS4 PlayStation Eye-kamera på SEK 550. Kontrollerna på SEK 799 är nästan ett måste också, eftersom de gör erfarenheterna betydligt mer engagerande. Sammanlagt slutar det med en prislapp på ungefär SEK 6000. För många är detta ett högt pris, men jämfört med de andra high-end VR-headseten är det relativt lågt – särskilt för dem som redan har en PS4.

Köp Playstation VR

PlayStation VR Recension

Troligtvis har många av er läsare spelat en hel del PlayStation, som jag själv. Därför var det med stor förväntan som jag läste om deras demolansering vid Game Developers Conference (GDC) under 2014. Här kom nyheten om deras VR-headset – Project Morpheus. Sedan dess har Sonys VR-produkt fått ett mer beskrivande namn – PlayStation VR.

Med Sonys VR-headset följer en liten låda som behöver anslutas till PS4 via USB och HDMI. Den kan också vara ansluten till din TV, som bara måste skapa upplevelsen ännu mer häftig och mer social, eftersom på det sättet kan dina vänner och familj kan se vilket VR-universum du rör dig i.

PlayStation VR använder PlayStation 4-kameran för positionsspårning. Kameran kan spåra VR-headsetet 1000 gånger per sekund, vilket bidrar till att ge en mycket realistisk upplevelse. Kameran spårar de blå LED-lamporna på headsetet, liksom ljuset från PlayStation Move-kontrollen. PS Move kan användas som virtuella händer i de olika spelen, till exempel, och det har fler funktioner än de vanliga kontroller. Enligt erkända techjournalisten och experten Sean Hollister (medgrundare av The Verge), kan kvaliteten och den verklighetstrogna erfarenheten av PlayStation Move inte riktigt mäta sig med Oculus Touch och HTC Vive-kontrollerna, dock. Förutom PS Move kan du naturligtvis spela med de vanliga DualShock-kontrollerna också.

Du kan inte låta bli att jämföra PS VR med konkurrensen. FOV (Field of View) för PS4 är 100 grader. För konkurrensen är det 110-120 grader. Upplösningen på OLED-skärmen i PS VR headsetet är 1920 × 1080 (full HD) jämfört med den för HTC Vive och Oculus Rift, som är 2160 × 1200. Detta bidrar till att PS VR är något mindre uppslukande än de andra två. Trots detta är det viktigaste, vilket är den övertygande VR-erfarenheten, intakt.

Det valda materialet för Sonys VR-headset möjliggör ett mycket tåligt headset. Istället för att använda tyg och skum som vi ser hos andra VR-headsets har Sony valt att använda gummi. Således kan VR-headsetet lätt rengöras med en våt trasa eller en trasa för att rengöra glasögon.

VR Mjukvara/Innehåll

På lanseringsdagen finns det redan 30 PS VR-spel tillgängliga. Dessutom har Sony meddelat att ytterligare 20 PlayStation VR-spel kommer att släppas i slutet av året. Det är ett mycket respektabelt spelutbud. Nedan jag har beskrivit några av de spel jag verkligen gillar.

 

Robinson: The Journey

Här spelar du rollen som pojken Robin, som har landat på en förhistorisk planet. I det här spelet utforskar du planeten genom att lösa ett antal uppdrag samtidigt som du måste undvika olika förhistoriska djur, till exempel dinosaurier.

 

 

The London Heist

Spelmiljön är Londons undre värld och du är en hårdkokt gangster. Ett intensivt spel där PS Move kontrollen gör det till en ännu mer verklighetstrogen upplevelse.

 

Pris

Du kan köpa PlayStation VR headsetet genom länken på den här webbsidan – Just nu är priset SEK 4500 inklusive leverans.

Bara headsetet:
Köp Playstation VR

Slutsats

Sony har en klar fördel gentemot flera av sina konkurrenter. De har redan en stor, trogen användarbas och de har också många partners som hjälper dem att producera fantastiska spel. Dessutom tror jag att VR headset designen är det mest välutvecklade headset jag har sett hittills.

Om du har en PS4 redan och du har möjligheten att spendera cirka SEK 6000 på PS VR, rekommenderar jag verkligen att köpa PlayStation VR. Om du tycker att priset är för högt bör du fokusera på mobila VR-headsets istället, där du också kan få ett stort antal timmar av underhållning för pengarna.

CLOSE
CLOSE