Oculus Rift

Författare: Jonas W. Kvist
Datum: 11 februari 2016OculusRift VR-brille

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss

Palmer Luckey var 19 år gammal när han stod i sina föräldrars garage med sin färdiga prototyp i handen; prototypen som skulle bli början till Oculus Rift. Palmers mål var och är fortfarande att skapa ett par VR-glasögonen som ger kunden en fantastisk virtuell upplevelse till ett rimligt pris. År 2012 tog han sig från sina föräldrars garage till världens största spelexpo, och vidare till en crowdfunding-kampanj, endast för att köpas upp av Facebook ett par år senare. Nu har vi kommit till år 2016 – året då Oculus VR släpper sin färdiga produkt (läs hela historien om VR). Så, hur är headsetet som vi väntat så länge på? Ett ord – Fantastiskt!

 

VR Guide Score
Score_4outof5

Plus
 • Kommer med 2 bra spel
 • Enkel och tydlig användargränssnitt
 • Otroligt verklig (immersion)
 • Kontroll inkluderad
 • Positional tracking
Minus
 • Dyr
 • Kräver kraftfull PC
 • Sladdar begränsar rörlighet
 • Bäst för sittande VR-upplevelser

 

Sammanfattning

Oculus Rift är den första high-end VR Headset, som frigörs. De erfarenheter som du kan få genom Oculus Rift, är utan tvekan några av de bästa som virtuell verklighet har att erbjuda. Dock är kostnaden ganska higt, men om detta inte skjuta du, då kan du inom en snar framtid att sitta med en VR-headset, som kommer att göra tror att du verkligen har teleporteras till en annan värld.

Köp Oculus Rift Bundle

Oculus Rift Recension

Den 1a augusti 2012 läste jag nyheter om gadgets på en av hemsidorna jag ofta besöker. Den dagen fanns det väldigt spännande nyheter om en nyligen startad crowdfunding-kampanj på Kickstarter (en crowdfunding hemsida). Jag mindes hur jag läst ett par månader tidigare om ett Virtual Reality Headset som hade presenterats på E3 Electronic Entertainment Expo i Las Vegas (världens största mässa för datorspel). Årets E3 Expo var nästan en exakt kopia av tidigare åren. Handlingen i spelen var nästan exakt likadana och så även principerna – sitta och titta genom ett litet fönster in till en annan värld där man kontrollerar en karaktär. Ännu en gång hade grafiken förbättrats över året men bortsett från det var inte mycket nytt. Det fanns inget riktigt innovativt, förutom något som såg ut som ett par skidglasögon som hölls ihop av silvertejp. Silvertejpglasögonen var en prototyp hopsatt av Palmer Luckey i hans föräldrars garage – och det var produkten som fick mest publicitet på E3.

Ett par månader senare läste jag nyheter om kampanjen för Oculus. Jag följde länken till deras amerikanska Kickstarter kampanj och läste ivrigt om hur de planerade att leverera VR till medelkunden. Kort efter och ett par dollar fattigare var jag del av att finansiera förverkligen av virtuell verklighet. Oculus trodde att man kan bara göra VR intressant för kunden om de också fanns många bra upplevelser och spel utöver VR-headsetet. Därför var Oculus primära syfte med deras Kickstarer-kampanj att skapa VR-headset för utvecklare att använda när de skapar spel och andra upplevelser som skulle behövas för att göra VR till en succé. För att deras VR-headset skulle bli verklighet behövde de samla in $250000. Kampanjen höll på i 30 dagar men målet nåddes inom de första 24 timmarna. När kampanjen tog slut hade de samlat in tio gånger så mycket mer än deras första mål, totalt $2437429 – VR-revolutionen hade börjat.

 

Oculus Rift Innehåll

Kundversionen av Oculus Rift innehåller följande:

 • Oculus Rift VR headset
 • Sensor för tracking av position
 • Xbox controller
 • Oculus remote control
 • Games:
  • EVE: Valkyrie
  • Lucky’s Tale

 

oculus rift indhold - vad som ingår
Oculus Rift box innehåll

Beskrivning av Oculus Rift VR Headset

I 2012 bestämde Oculus VR att inte skynda på lanseringen av VR-glasögon för kunderna. Istället ville de ta nödvändig tid för att försäkra sig om att deras slutgiltiga produkt skulle leva upp till kundernas höga förväntningar. Vid det här laget har Oculus tillbringat 3½ år på det här och med tanke på specifikationerna finns det massor av anledningar till att vara exalterad.

Först och främst, upplösningen på headsetets OLED-skärm är så pass hög att det kan vara svårt att se skillnad på skärmen och verkligheten. På det så har VR-glasögonen så kallad positionstracking. Det betyder att saken som ser ut som en mikrofon i bilden ovan registrerar positionen av it huvud. Till exempel, inuti en virtuell värld är du på ett rymdskepp. Du vill kolla energinivåerna till din gammablaster och du lutar dig framåt i verkligheten. Tack vare positionstrackingen lutar du dig också framåt i den virtuella världen. Utan den här funktionen hade ingenting hänt när du lutar dig fram. Positionstracking ger en mycket mera verklig upplevelse, vilket hjälper till att övertyga hjärnan att du faktiskt är närvarande inuti den virtuella världen.

Ljud är en annan viktig grej när det kommer till att skapa en övertygande virtuell upplevelse. Oculus har tänkt på det här genom att integrera hörlurar med vad de kallar för VR-ljud, som kan jämföras med verkliga ljud i omgivningen. Det här betyder att när ditt rymdskepp träffas bakifrån av en fiende låter det som det skulle göra på riktigt. När du hör ett högt ljud, kommer du instinktivt titta mot det håll ljudet kom ifrån. Den här speciella typen av ljud (också kalland för rumsligt ljud) levereras av de inbyggda hörlurarna.

Allt som allt levererar Oculus en väldigt verklig virtuell verklighet upplevelse. Det här är ett exklusivt VR-headset som kommer gå över de flesta förväntningar på hur övertygande VR kan vara.

Xbox controller och fjärrkontroll

Den inkluderade Xbox-kontrollen fungerar perfekt som en vanlig kontroll.

Den inkluderade fjärrkontrollen används för att navigera menyerna.

 

PC Systemkrav

För en bra och verklighetstrogen VR-upplevelse måste du ha en dator som lever upp till de relativt höga kraven hos Oculus.

VR Ready PC
En PC krävs för att kunna använda Oculus Rift

Systemkrav för en Oculus-ready PC:

 • Grafikkort: NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 eller bättre
 • Processor: Intel i5-4590 eller bätre
 • Memory: 8GB+ RAM
 • Input: 3x USB 3.0 ports plus 1x USB 2.0 port
 • Output: HDMI 1.3 output
 • Operativsystem: Windows 7 SP1 64 bit eller nyare

Du kan också testa din PC genom att använda det här verktyget från Oculus VR:
http://ocul.us/compat-tool

På den här sidan kan du få några bra förslag på en PC som möter dessa krav. Se mer under VR Ready PC för att hitta en PC som är garanterad att leva upp till Oculus krav och ge dig en övertygande VR-upplevelse.

 

VR Software/Innehåll

The Oculus Rift paketet innehåller även två spel – EVE: Valkyrie och Lucky’s Tale. De är båda väldigt bra spel som på egen hand visar potentialen för VR.

 

EVE: Valkyrie

I EVE: Valkyrie är du en stridspilot i ett militärt rymdskepp. Ditt uppdrag: Att slå fiendeskeppen medan du undviker att bli slagen själv. Spelet etablerar en fantastisk atmosfär redan från början, och är både vackert och underhållande.

Lucky’s tale

Detta är ett plattformspel där du som spelaren kliver in i en färgglad värld. Här träffar du räven Lucky som du måste guida genom de olika banorna till bästa förmåga.

 

Pris

Priset för Oculus Rift i Sverige är SEK 6728. På det behövs en kraftfull PC för att få den riktiga VR-upplevelsen. Priset för en PC som kan användas för VR börjar på ca SEK 12.900

köpa Oculus Rift Bundle

Slutsats

Oculus VR har skapat ett väldigt imponerande VR-headset. Oculus startade VR-revolutionen och med deras headset kommer de bevisa att de att de kan leverera den bästa VR-upplevelsen. Produkten är väldigt bra och riktar sig mot VR-entusiasten, de som gillar att verkligen sjunka in i datorspel eller de som bara vill ha en av de bästa upplevelserna man kan hitta inom virtuell verklighet år 2016. Med Oculus Rift behöver du inte längre bara observera en annan värld genom att titta genom ett fönster – istället kan du kliva in i den.

Det finns ingen tvekan om saken att företaget som startade VR-vågen har skapat en fantastisk produkt som kommer bli en ikon för VR.

CLOSE
CLOSE