Mattel View-Master VR Viewer

Författare: Andreas Johannsen
Datum: 5 March, 2016

Mattel View-Master VR Viewer

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss
Kan Mattel tillverka något annat än leksaker? Svaret är ja – åtminstone har de försökt med sitt VR headset som riktar sig till barn från 7 år och uppåt. I samarbete med Google har Mattel tillverkat en ny version av deras klassiska View-Master.

Mattel informerade nyligen om att en uppföljare till deras View-Master skulle släppas denna höst – View Master DLX – så det verkar som deras första VR headset har rönt stora framgångar.

VR Guide Score
Score_4outof5

Plus
 • Barnvänligt och lärorikt
 • Billigt
 • Bra introduktion till VR för barn
 • Stabilt
 • Bra VR upplevelse
 • Fungerar med både iPhone och Android
Minus
 • Inget resårband kring huvudet
 • Mattels appar förbrukar mycket batteri
 • Du måste ta loss telefonen från hållaren för att kunna höja volymen
Original Mattel View-Master
En äldre modell av Mattel View-Master

Summering

De av oss som inte tillhör den allra yngsta generationen kommer antagligen ihåg de små minikamerorna som lät dig drömma dig iväg till resmål långt bort via statiska bilder i kameran. Nu har Mattel tagit steget längre med deras View-Master. Konceptet med virtual reality är intressant men frågan är om barnen också tycker det eller om det blir för tråkigt? Vad kan VR erbjuda barnen som de inte kan få från en bra bok, film eller leksak? Vi ska försöka reda ut detta i denna recension.

köpa Mattel View-Master

 

Recension av Mattel View Master VR Headset

Mattel View-Master är ett stabilt VR headset tillverkat av röd hårdplast. Uppenbarligen är stabiliteten ett resultat av att produkten riktar sig till barn – “VR barn”. Mattel View-Master har inget resårband runt huvudet, kanske av rädsla för att barn ska göra sig illa med det. Istället finns det ett band man fäster vid handen så barnen enkelt kan ta med sig det överallt.

Med Mattel View-Master går det inte att använda hörlurar med headsetet och när du vill justera volymen måste du ta ut telefonen ur hållaren. Detta kan vara lite irriterande.

Mattel ViewMaster - Open
Hur man sätter fast telefonen i Mattel View-Master View-Master

Till skillnad från vissa andra virtual reality glasögon där du måste prova dig fram med hur telefonen ska placeras har Mattel indikerat detta med en linje, så det finns inga tvivel hur den ska sättas fast. Detta fungerar mycket bra och är användarvänligt.

Utöver Mattels VR headset kan du också köpa upplevelsepaket. Här har Mattel lånat in expertis från institutioner såsom National Geographic och NASA för att skapa väldigt verklighetstrogna och lärorika appar. Hittills finns det tre appar: Wildlife, Space and Destinations. Med dessa tre appar kan barnen resa till den afrikanska savannen, mayatemplen, utforska växter och dyka under vatten.

Mattels upplevelsepaket kostar omkring $12. Mattel erbjuder bra och lärorika VR upplevelser även om dessa inte är de enda appar som fungerar med Mattels VR glasögon. Det finns många andra appar som också kan användas med View-Master och dessa kan laddas ned från App Store eller strömmas från Youtube i form av 360 graders videoklipp.

Mattel View Master VR - sedd bakifrån
Enkla och bekväma att använda.

 

Telefon Krav

Är kompatibel med Android och iOS. Passar Samsung telefoner, iPhone och Windows-telefoner upp till storleken av en iPhone 6 plus.

 

VR Mjukvara/Innehåll

Som jag nämnde i recensionen kan du även välja andra upplevelser än enbart de som Mattel erbjuder. Här nedan har vi summerat några av dessa upplevelser.

Innehållet kan delas upp i dessa tre kategorier.

 • VR – 180- och 360-graders video
  • Video filmad med en speciell typ av kamera
  • Kan ge dig upplevelsen av att sitta på en sportarena och se ditt favoritlag vinna mästerskapet eller att se musikalen “Fantomen på Operan”.
 • VR upplevelser
  • Animerade upplevelser
  • Du kan t ex få uppleva en lärorik resa genom universum eller åka i en helt galen berg och dalbana.
 • VR spel
  • Datorspel där du själv hamnar i spelvärlden
  • Kanske t ex manövrera ett rymdskepp eller ta dig runt själv inne i spelvärlden.

VR spel

Froggy VR

I detta spelet får du hjälpa grodan hem men på vägen finns det många utmaningar att klara av. Bland annat måste du hoppa genom högt gräs, ta den ner till botten av en sjö samt också samla energi genom att äta insekter. Ett underhållande VR spel för de yngsta spelarna.

 

VR Upplevelser

Som nämnt tidigare i recensionen kan du köpa Mattels egna appar som skickar dig över hela jorden, på en tur ut i rymden eller under vatten.

Pris

I skrivande stund kostar Mattels View-Master 167 SEK om man beställer från Amazon.

Köp Mattel View-Master

Slutsats

Jag tycker att Mattel har lyckats skapa ett bra och billigt alternativ för barn som vill prova virtual reality. Med hårdplasten som använts ger Mattels View-Master också en mer stabil VR upplevelse för ditt barn än vad t ex Google Cardboard kan erbjuda. Därtill är det också säkert för din telefon då den är innesluten i hållaren och inte kan ramla ut eller gå sönder.

När min systerson har provat VR har han tappat intresset rätt snabbt och föredragit att spela på sin iPad. Min systerdotter som är något äldre däremot tycker det är mycket intressantare och mer underhållande. Jag vet inte om det kan ersätta en lärorik bok eller film för barnen men det är sannerligen ett bra tillskott. De virtuella resorna kan inte heller jämföras med riktiga upplevelser. Men – om du vill ge ditt barn en fantastisk upplevelse utöver de vanliga leksakerna så kan vi här på VRguide.dk/VR Guide verkligen rekommendera att börja med Mattels VR headset.

 

CLOSE
CLOSE