HTC Vive

Författare: Andreas Johannsen
Date: 24 Mars, 2016

HMD HTC Vive

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss

HTC Vive är en av de tre stora deluxe leverantörer av VI, som släpps i 2016. releasedatum är satt till den 5 april i år, och redan nu finns stora förväntningar på HTC Vive. Frågan är då om produkten kan leva upp till förväntningarna?

VR Guide score
Score_5outof5_b

Plus
 • Mycket naturtrogen / nedsänkning
 • Komplett set med spårning
 • Positional tracking
 • För närvarande det bästa VR productHøj indlevelse/nedsänkning
Minus
 • Höga PC-krav

Sammanfattning

Om du vill ha den bästa VR upplevelsen detta år, kommer du antagligen att inse att du måste investera i ett dyrt headset anslutet till en kraftfull stationär dator. Ett sätt att göra detta är med HTC Vive. Till skillnad från de två andra deluxe headseten, Rift och Playstation VR, HTC ger dig en extra dimension, eftersom du nu kan gå runt fritt. Detta innebär att du inte längre kommer att behöva sitta på ett ställe, utan du kommer att kunna gå igenom ett parallellt universum.

Köp HTC Vive

 

HTC Vive Recension

Utan tvekan är Vive det mest avancerade VR-paketet, som hittills är planerad att släppas i 2016. HTC Vive är ett komplett paket, som består av ett VR-headset, kontroller, och två små svarta lådor (även kallade basstationer). Dessa används för att spåra dina rörelser i rymden. HTC lådor är inte bara för att spåra när du flyttar huvudet, men också när du flyttar dina händer, flyttar din kropp, eller interagera med saker i den virtuella världen. Detta möjliggörs via laser från de svarta lådor, som fungerar synergistiskt med glasögon och kontrollen i handen. Du får den bästa upplevelsen genom att placera två små lådor diagonalt i motsatta hörn av rummet. Den optimala storleken på rummet är 4,5 meter.

HTC Vive har en inbyggd funktion kallad chaperone, som hindrar dig från att krocka in i saker mitt under en VR upplevelse. Mer specifikt fungerar det på så sätt att det dyker det upp ett rutnät i den virtuella världen när du är på väg att gå in i väggen eller andra saker i rummet. Det är en fantastisk funktion som inte erbjuds av något annat ledande företag.

I motsats till Oculus, har HTC inga inbyggda hörlurar. En standarduppsättning av hörlurar ingår däremot.

En av de få brister som jag har märkt med HTC paketet är de fem meter långa kablar som hänger från headsetet. Självklart uppfyller kablarna en nödvändig funktion och måste användas tillsammans med en högpresterande dator för att få bästa möjliga upplevelse. Även om allt annat ser sofistikerat ut hade detta möjligen kunnat göras lite mer elegant.

Systemkrav för PC

Precis som med Oculus Rift, kräver HTC Vive också en rejäl PC för att kunna garantera användaren en optimal VR upplevelse.

 

VR Software/Innehåll

Innehållet kan delas upp i följande kategorier:

 • VR – 180- och 360-graders video
  • Video som filmas med en speciell typ av kamera
  • Ger dig upplevelsen av att sitta på arenan och se ditt favoritlag vinna ett mästerskap eller njuta av musikalen “Fantomen på Operan”.
 • VR upplevelser
  • Animerade upplevelser
  • Kan ta med dig på en lärorik resa genom universum eller en galen berg-och-dalbanefärd.
 • VR spel
  • Datorspel, där du normalt placeras inuti spelvärlden
  • Exempelvis kan du få styra ett rymdskepp eller manövrera runt själv i spelvärlden

Nedan har jag sammanställt en lista med exempel från två HTC Vive spel

 

Time Machine VR

Spelet tar dig tillbaka till Jurassic Park / Dinosaur Times, där din uppgift är att leta upp DNA som kan kontrollera ett våldsamt spridande virus. Spelet är kompatibelt med Oculus Rift och HTC Vive. Spelet kommer att stå klart när HTC Vive släpps i april och kostar €19,99 vilket motsvarar ungefär 192 SEK.

Läs mer om spelet

 

Job Simulator

Spelet utspelar sig år 2050 och robotar har tagit över våra jobb. Här kan du “lära” dig om hur det var att ha ett “riktigt jobb”. Du får en hel del uppgifter att utföra med dina virtuella händer och får också röra dig mycket omkring i rummet. Du kan spritsa ketchup på varmkorven i snabbmatsrestaurangen, hälla kaffe i en kopp på kontoret, eller skära upp gurka i köket. Priset har ännu inte tillkännagivits.

Read more about the game

HTC Vive Pris

Du kan redan beställa HTC Vive virtual reality headsetet nu. Du gör det genom Amazon, som du kan ta dig vidare till genom att klicka på “köp nu” knappen nedan. Priset för HTC Vive är SEK 9440 och då ingår tullavgifter, moms och leverans. HTC Vive är ungefär SEK 2200 dyrare än Oculus Rift.

 Köp HTC Vive

Slutsats

HTC kan till skillnad från Oculus Rift och Playstation VR ge dig en fullskalig 360 graders upplevelse där du kan spåra dina rörelser och röra dig fritt genom rummet. Med Oculus Rift och Playstation VR kan du använda dina armar, men upplevelsen är inte alls lika intensiv som den blir med spårning och fri rörlighet. Bortsett från ett par spel väntar vi fortfarande på att bra VR spel ska släppas från HTC. HTC har dock ett partnerskapsavtal med spelproducenten Valve, vilket ger oss höga förhoppningar inför framtida spel och spelupplevelser.

Det kommer förmodligen att dröja ett tag innan avancerade trådlösa spel kommer att finnas tillgängliga, så i nuläget behöver du bara vara noga med att inte snubbla över kablarna om VR upplevelsen blir alltför intensiv. Dessutom kräver avancerade spel i år att du har en riktigt högpresterande dator.

Trots de smärre nackdelar som just nämnts uppvägs dessa rejält av de fördelar som erbjuds av HTV Live, något som alla VT entusiaster har väntat på i åratal. Har du pengarna och är galen i VR råder det inget tvivel om att HTC Vive är det bästa du kan uppleva inom VR under 2016.  

 

 

CLOSE
CLOSE