Homido

Författare: Andreas Johannsen
Datum: Februari 17, 2016

Homido review

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss
Efter att ha både läst och hört bra saker om Homido bestämde jag mig till sist för att köpa deras VR headset. Homido är ett VR headset som använder både skärmen, sensorerna och processorkraften i din smartphone för att teleportera dig in i en virtuell värld. Vid det här laget finns det många billiga VR headset – Homido däremot är inte billig utan snarare någonstans mellan de billigare och dyrare headseten. Det är ingen Samsung Gear VR men om du inte äger en Samsung telefon så är det en av de bästa alternativen bland VR headset!

 

VR Guide Score
Score_4outof5

Plus
 • Bra VR upplevelse
 • Fungerar med både iPhone och Android
 • Relativt brett synfält
 • Stadig
 • Sitter bra på huvudet
 • Justerbara linser
Minus
 • Ingen spårning av telefonens position
 • Genomsnittlig verklighetstrogenhet

Sammanfattning

Precis som Oculus Rift så kom Homido till genom en crowdfunding kampanj och just som i fallet med Oculus Rift så lyckades också Homido samla in mer än vad man ursprungligen hoppades på. När kampanjen slutade hade man samlat in hela 335% mer än vad man siktat på. Homido har försökt att skapa ett perfekt VR headset som inte ska vara alltför kostsamt. Målgruppen är de konsumenter som vill ha mer än bara en glimt in i VR världen men som samtidigt inte är beredda att investera i en HTC Vive eller Oculus Rift. Bland alla de VR headset av plast som finns på marknaden är Homido definitivt det bästa.

Køb Homido

Recension av Homido

Homido är ett VR headset i plast. Det har två resårband som används för att positionera VR glasögonen framför dina ögon, både det vanliga som går runt din panna samt också ett som du sätter fast över ditt huvud. Det är förankrat längst fram på glasögonen och fäster vid det andra resårbandet. Jag rekommenderar att man använder båda resårbanden eftersom det förbättrar upplevelsen och säkerställer att glasögonen inte ramlar ner över din näsa eller lossnar när du rör dig.

 

Precis som med Google Cardboard rekommenderar jag inte att man använder vanliga glasögon med detta headset då det helt enkelt är för obekvämt. Homido har dock delvis löst detta problem genom att inkludera tre olika linser i paketet. En för närsynta, en för vanlig syn och en för långsynta.

 

Homido VR headset review
Homidos VR Headset

På båda sidorna av headsetet finns två röda rattar och på toppen av det finns också en röd ratt. Dessa används för att kalibrera avståndet mellan dina ögon och linserna för att ge en så bra upplevelse som möjligt.

Precis som med andra VR glasögon kan glaset börja imma igen efter ett tag, vilket Homido har löst genom att placera små ventilationshål på toppen av headsetet.

På framsidan av VR headsetet finns en hållare för din telefon och till skillnad från t ex Samsung Gear VR kan den användas med nästan alla smartphones. Som man ser på bilderna är telefonhållaren i princip en klämma som håller fast telefonen på sin plats. Den enda nackdelen med detta är att du själv måste säkerställa att telefonen sitter där den ska för en god upplevelse.

När du använder VR headset kan det vara en nackdel att vissa spel eller VR upplevelser kräver en touchscreen. För att välja spel, trycka på play osv måste du ibland ta ut telefonen ur hållaren och sedan sätta den på plats igen. Detta kan vara ganska irriterande om man är mitt uppe i en grym VR upplevelse. Jag vill dock tillägga att genom att använda en gamepad med bluetooth kan du undvika de här “avbrotten”. Gamepads som har bluetooth finns att köpa för mellan $10-30.

Bluetooth controller joystick
Exempel på en kontroll med bluetooth

Systemkrav på telefonen

VR headsetet är fullt kompatibelt med både Android och iOS telefoner. Vad gäller storlek rekommenderar vi att man inte använder något större än iPhone 6 plus.

VR mjukvara/innehåll

Som vi nämnt tidigare finns det många olika VR appar att välja mellan och de blir fler hela tiden. Homido erbjuder dock också möjligheten att ladda ner deras egna appar genom Homido center. För egen del har jag inte blivit så värst imponerad av innehållet och har därför valt att ladda ner vanliga VR appar till min iPhone istället.

Innehållet kan delas upp i dessa tre kategorier.

 • VR – 180- och 360-graders video
  • Video filmad med en speciell typ av kamera
  • Kan ge dig upplevelsen av att sitta på en sportarena och se ditt favoritlag vinna mästerskapet eller att se musikalen “Fantomen på Operan”.
 • VR upplevelser
  • Animerade upplevelser
  • Du kan t ex få uppleva en lärorik resa genom universum eller åka i en helt galen berg och dalbana.
 • VR spel
  • Datorspel där du själv hamnar i spelvärlden
  • Kanske t ex manövrera ett rymdskepp eller ta dig runt själv inne i spelvärlden.

Här nedan får du exempel på två upplevelser jag haft med headsetet från Homido.

Youtube

Det är nu möjligt att titta på videoklipp i 360 grader via Youtube. Allt du behöver göra är att söka efter #360video i sökrutan och förslag kommer visas. Många av videoklippen är upplevelser ute i naturen, flygturer osv. Personligen provade jag att hoppa fallskärm vilket var riktigt läskigt.

Air Race VR

Spara pengar genom att skippa att åka till ett tivoli och betala inträde. Det är uppenbarligen inte riktigt samma sak men Air Race VR ger dig fortfarande en riktig åktur på en nöjesattraktion. Appen är gratis också.

 

Pris

På Homidos egna webbsida kan du i skrivande stund köpa VR headsetet för 664 SEK

Køb Homido

Slutsats

Du kan inte jämföra Homido glasögonen med dyrare VR headset av högre kvalitet som t ex Oculus Rift eller HTC Live. Homido ligger någonstans i mitten och ger inte samma kompletta upplevelse som Samsung Gear VR gör men om du inte har en Samsung telefon är Homido för tillfället det bästa valet vad gäller VR headset.

Vi skrev i vår recension av Google Cardboard att Cardboard är till för folk som vill ha en glimt in i vad virtual reality har att erbjuda. Homido är till för dem som inte enbart vill ha en glimt utan som vill tillbringa lite mer tid med bra VR underhållning. Till skillnad från Google Cardboard är det här headsetet mycket bekvämare, har ett bredare synfält och alternativ för att ställa in linserna vilket ger en skarpare bild. Allt detta har gjort mig till ett fan av Homido och om du vill ha lite mer än vad Google Cardboard erbjuder kan jag verkligen rekommendera att du köper ett Homido VR headset.

CLOSE
CLOSE