BOBO VR Z4

Författare: Andreas Johannsen
Datum: 24 Mars, 2016

Bobo VR Z4facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss

Vi har tidigare rest till Asien på jakt efter billiga men bra VR headsets. Resan slutade med att vi fick tag på flera schyssta alternativ som vi har testat och skrivit om på den här sidan. Gemensamt för alla är att de behöver en styrenhet/kontroll och hörlurar för att kunna ge en riktigt intensiv VR upplevelse.
Bobo VR Z4 är ett helt nytt och komplett VR headset med inbyggda hörlurar och styrenhet. Det, tillsammans med headsetets suveräna optik, höga komfort och en rad andra fördelar, gör Bobo VR till en av de bästa mobila VR headseten som tillverkats hittills.

VR Guide score
Score_5outof5_b

Plus
  • Inbyggd kontroll
  • Relativt billig
  • Har helt klart det bästa synfältet i sin kategori
  • Överlägsen optik
  • Inbyggda hörlurar
  • Bekväm
  • Bra mobil ventilation
Minus
  • Priset kan vara ett hinder för en del köpare

Sammanfattning

Bobo VR Z4 is a complete VR headset that gives you an amazing VR experience. As far as quality, it is easily on the level of Homido, and in many areas, it measures up to Samsung Gear VR as well. Where the Bobo VR Z4 excels and does it even better than the aforementioned two is with the built-in headphones and especially with the built-in controller.

Bobo headset

 

Bobo VR Z4 test och utvärdering

Första gången vi tog en virtuell tripp till Kina i jakt efter ett bra och billigt VR headset fann vi en stark utmanare i form av VR Box 2,0. Senare provade vi Shinecon och, än en gång, blev vi positivt överraskade. Under vår senaste resa hittade vi ett VR-headset som kostar lite mer men också levererar ett av de bästa Mobile Virtual Reality headseten jag har sett hittills. Namnet är Bobo VR Z4. Fyran innebär att detta är Bobo VR headsets fjärde version som kommit ut. Samtidigt talar det också om att tillverkaren har en hel del erfarenhet när det gäller VR headsets – erfarenhet som har använts för att skapa en riktigt bra produkt.

Bobo VR Z4 front
Bobo VR Z4 – du kan knappt se ventilationshålen som stöter bort värmen på övre delen av headsetet.

Beroende på mobiltelefonens modell har Bobo VR ett synfält som når upp till 120 grader. Det motsvarar ungefär vad du kan förvänta dig när du köper något av de dyraste VR headseten på marknaden. Dessutom har du inbyggt ljud i VR headsetet. Det kan verka onödigt eftersom du redan har mobiltelefonens hörlurar, men min erfarenhet är att ju mindre kablar och strul desto mer kommer du att använda VR headsetet (eller någon annan produkt för den delen).

Skaparen av Bobo VR kan ha tänkt i samma banor och har troligen också inspirerats av Oculus Rifts inbyggda hörlurar. Och varför inte låta sig inspireras av ett av de absolut bästa och dyraste VR headseten på marknaden? – Resultatet talar för sig självt. Enligt min åsikt är Bobo VR Cleary Z4 helt klart ett av de bästa mobila VR headseten som finns att få tag på just nu.

Precis som med alla andra VR glasögon har du en rad valfria inställningar som låter dig anpassa VR headsetet till dina ögon. Vi är alla unika och detta gäller även våra ögon. Du kan justera avståndet mellan linserna och hur pass nära ögonen du vill ha dem. Det sista alternativet Innebär att du inte ens behöver bära glasögon i headsetet.

Inbyggd kontroll

En av de saker som skiljer Bobo VR Z4 åt från andra headsets är – som tidigare nämnt – den inbyggda styrenheten. Du kan höja och sänka ljudet på VR headsetet, vilket innebär att du inte måste plocka fram telefonen först för att höja eller sänka ljudet och sedan behöva installera om den. Många av de VR appar som skapats är speciellt framtagna för Google Cardboard (de fungerar med iPhone också). Alla kräver dock en OK knapp för att du ska kunna använda appen. Bobo VR Z4 har redan en.

bobovrz4_3
Både en volymknapp och en OK knapp med flera inbyggda funktioner.

Bättre än Samsung Gear VR?

I det här läget känns det plötsligt logiskt att jämföra detta headsetet med kungen av mobila VR headsets. Just nu måste jag säga att Samsung Gear VR förblir kungen på täppan. Med Samsungs headset får du ett anpassat kontrollsystem som startar när du installerar telefonen i VR headsetet. Det betyder dock även att du är låst och inte kan prova alla Google Cardboard appar som finns att hämta hos Google Play. Dessutom, och det här är förmodligen Samsungs främsta nackdel, kan du bara använda den om du äger en nyare version av Samsung Galaxy S6/S7 eller Note. Bobo VR Z4 har inga av dessa begränsningar och är kompatibel med alla mobiltelefoner – både iPhones och Androids.

Dessutom har Bobo VR Z4 också inbyggda hörlurar, något som hittills bara kunnat hittas i Oculus Rifts dyraste modeller. Slutligen vill jag gärna även jämföra synfältet. Du får ett synfält på upp till 120 grader med Bobo VR Z4. Än en gång måste jag understryka att det här är jämförbart med de bästa VR headseten som finns just nu på marknaden. Det är upp till 20 % mer än Samsung och 30 % mer än många andra, billigare VR headsets.

Resultatet är en betydligt bättre och intensivare VR upplevelse. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att du bara kan få 120 graders synfält med större telefoner, såsom Samsung Galaxy S6+ eller iPhone S6 plus. Ju större skärm desto större synfält. Om du har en telefon i vanlig storlek kan du räkna med ett synfält på 100 grader, vilket inte är så dumt heller.

Krav för mobiltelefoner

VR headsetet är fullt kompatibelt med både Android och iOS telefoner. Ju större telefon, desto bättre synfält. Till exempel får du ett synfält på 100 grader med iPhone 6 medan 6S plus ger dig upp till 120 grader.

 

VR Software/Mjukvara

Eftersom Bobo VR Z4 är 100% kompatibelt med alla Google Cardboard appar finns det en mängd olika underhållningsalternativ att välja bland. Nedan hittar du ett som du verkligen borde testa.

Within
Den här appen hette tidigare Verse men har bytt namn till Within. Med den här appen kan du välja de bästa och mest professionellt utvecklade VR 360 historierna. Här finns allt från tecknat till kärlekshistorier och dokumentärer. Gemensamt för alla är deras väldigt höga kvalitet och underhållningsvärde. Både appen i sig och alla filmer som går att ladda ner och streama är gratis.

Within VR film
VR historier

Pris

Det billigaste priset vi kunnat hitta för en originalversion av Bobo VR Z4 är DKK 400 – leveranskostnad DKK

Bobo headset

Här är det bra att understryka vikten av att det är ett original eftersom det säljs en hel del kopior av Bobo VR Z4 som är av betydligt sämre kvalitet. Du upptäcker en kopia genom att ta en titt på justeringsskruvarna och de runda ringarna på utsidan av hörlurarna som (på en kopia) är gröna istället för metallfärgade.

Sammanfattning

Jag är ett stort fan av Bobo VR Z4. Äntligen har vi ett suveränt VR headset med en rimlig prislapp som är användarvänligt och där allt du behöver redan finns inbyggt i headsetet. Allt detta gör att headsetet förmodligen inte kommer att hamna längst bak i garderoben efter att första VR-rushen har avtagit.

Med deras kompletta VR headset har Bobo skapat en produkt som står sig gentemot Samsung Gear VR och helt klart vinner över Homido, och som till på köpet är billigare.

Priset är högre än till exempel VR Box 2.0 och Shinecon VR men dessa VR headset har inga hörlurar eller en inbyggd styrenhet.

Letar du efter en optimal VR upplevelse till bästa marknadspris är mitt råd att du tar och testar Bobo VR Z4.

 

 

CLOSE
CLOSE