Virtual Realitys historia

Författare: Jonas W. Kvist
Datum: January 23, 2016

 

History about VR - Sensorama
Sensorama från 1957 – en av de första exemplen på VR

facebook vrguidedk  twitter vrguide_se  instagram vrguide.se  google vrguide.se  rss

Det var en gång…

1992 tog min pappa mig till IT och Elektronik mässan i Fredericia, en stad i landet Danmark. Då var jag 10 år gammal och var mer intresserad av IT och datorer än många andra barn i min ålder. Av den anledningen var jag lycklig som ett litet barn som jag då naturligtvis var, påväg att få komma in och se alla nya spännande saker. Idag, 24 år senare, kommer jag knappt ihåg någonting alls från de olika utställningsbåsen som jag och min pappa tittade på – förutom en! Du förstår, ett företag hade bestämt sig för att ta med en helt ny och futuristisk Virtual Reality (VR) – och man kunde till och med pröva den!

Kön till deras bås var lång men det gjorde ingenting eftersom jag fick pröva något så pass annorlunda – och något som var på den tiden endast spekulationer och historier. Historier om hur man kunde teleporteras in till en annan värld, historier om att istället för att sitta där och titta på din Commodore 64 screen, så kunde du hamna inuti skärmen och bli en del av spelet. Min pappa delade inte riktigt min entusiasm, men tur för mig är har han tålamod av guld och väntade snällt med mig i den väldigt långa kön.

När ungefär en timme hade gått var det äntligen min tur. Framför mig var något som liknade en plastmotorcykel från arkadspelen på den tiden. Det var en stor grej av plast, grovt formad som en motorcykel med fixerade plastdäck och handtag. Bredvid motorcykeln stod en som jobbade i båset och höll en VR-hjälm. Den var stor nog för att ge mina små nackmuskler en utmaning, en utmaning som min lilla 10-åriga nacke var mer än villig att ta, så jag satte mig på motorcykeln och mannen hjälpte mig att ta på headsetet.

 

old VR headset
En Virtual Reality Headset från 1990-talet

Genast var jag i en annan och väldigt futuristisk värld – jag var inuti spelet! Håret i nacken reser sig när jag tänker tillbaka på det, det är hur mäktig den upplevelsen var. Jag kunde se mig omkring i den här nya och annorlunda datorvärlden. Jag kunde se att min plastmotorcykel hade blivit till en riktig motorcykel, och även om den var grov och grafiken inte var så bra, så var det verkligt för mig. Poängen med spelet var att köra omkring på en fyrkantig bana, och samtidigt som man körde kom det upp en vägg intill motorcykeln som man skulle undvika. Om du kommer ihåg spelet “Snake” så liknade det det, bara att här var själva ormen ersatt med en motorcykel. Det var på alla sätt ett dåligt spel och grafiken var om möjligt ännu sämre, men det gjorde ingenting. För ingen grafik eller brist på gameplay (vilket säger hur roande ett spel är) kunde jämföra sig med den fantastiska upplevelsen det var för mig att förflyttas in i den här spelvärlden. Precis där, sittandes på en plastmotorcykel med ett för stort VR-headset på mitt lilla huvud, var jag övertygad om att det här var framtiden för gaming.

Revolutionen som inte hände

Tyvärr visade det sig att VR inte alls blev så stort. Inte då, i alla fall. Över de kommande åren i en arkad här och där kunde man pröva en VR-upplevelse som ägaren hade köpt (och antagligen betalat alldeles för mycket för). Tillsammans med andra filmen från tiden om VR, Stephen Kings film The Lawnmower Man från 1992 bidrog till drömmar om möjligheterna med detta nya medium. Drömmarna blev aldrig en verklighet, och sista stoppet för att förverkliga dem var när Nintendo år 1995 lanserade Virtual Boy.

history of virtual reality - Nintendo Virtual Boy
Nintendo’s Virtual Boy

Virtual Boy var ett dåligt gjort försök på att lansera en VR-produkt för den vanlige konsumenten. I Japan stoppade Nintendo försäljningen bara efter sex månader efter att ha lanserat produkten. Efter det fiaskot vågade ingen annan tillverkare att skapa en liknande VR-produkt. Slutsatsen var att teknologin var inte redo för det ännu, så idéen om VR för konsumenter övergavs – och så förblev den i nästan 17 år, tills en 19-årig pojke hade modet att ta chansen och återuppliva drömmen.

Drömmen om VR får nytt liv

I 2012 konstruerade den 19-åriga Palmer Luckey en prototyp av ett VR-headset. Det var den senaste efter en lång rad av prototyper som han hade använd för att finjustera sin design. Hans mål var att skapa ett VR-headset för den vanlige konsumenten. Då fanns det bara en väldigt liten grupp VR-entusiaster. Palmer hade fått deras uppmärksamhet året innan vilket skapade mycket uppmärksamhet om hans senaste prototyp. En av dessa entusiaster var John Carmack. John var och fortfarande är en av de mest kompetenta och intelligenta pionjärerna i spelindustrin. Han har uppnått den här statusen genom att ha utvecklat banbrytande teknologi för att skapa bättre grafik, som var använt i hans arbete med Wolfenstein 3D, Doom och Quake.

Wolfenstein3d VR
Screenshot från Wolfenstein3D

De var alla spel som definierade 3D-spel genren på 90-talet och in på 00-talet. John kontaktade Palmer för att få en av hans senaste prototyper. Efter att ha fått VR-headsetet använde han några raketalgoritmer som han hade utvecklat (John var också involverad i raketdesign) för att förbättra Palmers design. Resultatet blev början av en VR-revolution.

John Carmack tog sedan headsetet till största spelmässan som heter E3 som tar plats årligen i Las Vegas. Här fick en prototyp som hölls samman av silvertejp mest uppmärksamhet av alla på mässan – mer uppmärksamhet än de normala produkterna som Sony, Microsoft och Nintento.

oculus VR prototype
Oculus-prototypen från E3

Knappt två månader senaste startade Palmer Luckey en crowdfunding-kampanj på Kickstarter (en crowdfunding-hemsida). Han hade startat ett företag som hette Oculus, och genom kampanjen ville han förverkliga en ny prototyp för ett VR-headset riktat mot utvecklare. Namnet på VR-headsetet var “Oculus Rift DK1 (Developer Kit 1)”. För att producera den var försäljningen tvungen att uppnå minst $250000, då ungefär lika mycket som DKK 1,5 miljoner. Kampanjen varade i en månad, men redan efter 24 timmar efter att den hade startat hade Oculus nått över sitt mål. När månaden var över hade Oculus sålt över 10 gånger så mycket än sitt mål – totalt $2437429, då ungefär lika mycket som SEK 21 miljoner.

Nu, nästan fyra år senare, är VR en verklighet. Oculus är ett miljondollarsföretag och har köpts upp av Facebook. John Carmack har en ledande position hos Oculus. Det första VR-headsetet har lanserats, och när det här skrivs, ska Oculus snart släppa sitt VR-headset för konsumenter (Oculus Rift), som kommer lanseras i mars det här året. Andra VR-producenter har också gått in på marknaden: Sony med PlayStation VR, HTC med Vive, och inte minst Google och Samsung med Google Cardboard och Samsung Gear VR, som redan finns att köpa.

2016 är året när VR blir stort, och du är här för att uppleva det. Utvecklingen är väldigt snabb och det kan vara svårt att klura ut vilken man ska köpa. Därför vill vi på den här hemsidan hjälpa dig att hitta VR-saker (VR-headset, VR-kontroller, eller en PC för VR) som bäst matchar dina förväntningar och den mängd pengar du vill spendera på Virtual Reality.

CLOSE
CLOSE