Förklaring av Terminologi

Terminology Description

Terminology Description

Terminology Description


Här kommer en kort förklaring av den terminologi som används i samband med VR headsets. Dessa termer och uttryck kommer även att användas på ställen som till exempel jämförelsetabellen som du hittar under VR headset, bland annat.

 

VR Guidens poängsättning från 1-5 (ju högre, desto bättre)

VR Guiden sätter poäng genom att kombinera olika recensioner med tester som vi själva har genomfört av HMD displayen (Head Mounted Display). Samtliga tekniska specifikationer bidrar till en fantastisk upplevelse men de berättar inte hela sanningen om hur det är att använda ett specifikt VR headset. Därför har vi utvecklat ett så kallat ‘VR Guide Score’ eller poängsättningssystem som låter dig veta hur pass stark upplevelse just det här VR headsetet kommer att ge dig enligt VR Guiden.

 

Poängsättning enligt kvalitet från 1-5 (ju högre, desto bättre)

Det poängbaserade kvalitetsresultatet talar om hur bra/dålig kvalité det är på VR headsetet.

 

Field of View

Synfält beskriver visionskretsen i grader. En persons horisontella synfält (hur långt vi kan se åt sidorna) är 180 grader. När ett VR headsets synfält är mindre än 180 grader betyder det att du med nöd och näppe kan se en mörk kant i ögonvrån. Detta kan jämföras med att titta genom en dykares eller skidåkares skyddsglasögon, där ditt synfält också är något begränsad.

 

Resolution

Här talar vi om skärmupplösning. Det är viktigt att skärmlösningen är hög eftersom du annars kan uppleva något som kallas för “Screen Door Effect” (skärmdörrseffekt). Det innebär att du kan urskilja enskilda pixlar (punkter som kombineras för att bilda en skärm). Du kan jämföra det med att titta på din TV:skärm från väldigt nära håll. Detta är i princip exakt det du gör med ett VR headset, därför är det viktigt att upplösningen är så pass hög att du inte kan skilja de individuella pixlarna åt från varandra.

 

Screen technology

Teknologin som används för att bilda skärmen. De bästa skärmarna på marknaden just nu är OLED skärmar.

 

Refresh rate

Antalet gånger en bild visas på skärmen per sekund. Man har kommit fram till att de bästa VR upplevelserna sker med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz eller högre.

 

Positional tracking

Positionsspårning är en funktion som gör att du kan bestämma ett visst läge för ditt VR headset. Det betyder att headsetet kan spåra, vare sig ditt huvud rör sig bakåt/framåt eller åt sidorna. Resultatet är en betydligt mer realistisk upplevelse.

 

Lansering

När ett VR headset släpps på marknaden.

 

Pris

I priset ingår moms.

 

Länk till köp

Klicka på knappen “Köp nu” för att komma direkt på en sida, där du kan köpa en VR-headset. Om länken inte är aktiv, är det på grund av VR headsetet i fråga är ännu inte till salu.

CLOSE
CLOSE